Πιλοτική εφαρμογή

Τέσσερις πιλοτικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες θα διεξαχθούν προκειμένου να μελετηθεί η ευχρηστία, η επίδραση και το αντίκτυπο των σοβαρών παίγνιων που αναπτύχθηκαν. Οι εφαρμογές αυτές θα δοκιμαστούν σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και σε χώρους βιβλιοθηκών σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες (Βαγιαδολίδ/Ισπανία, Αθήνα/Ελλάδα, Les Ulis/Γαλλία) με την άμεση συμμετοχή ενός δήμου, δυο διαχειριστών βιβλιοθηκών, καθώς και 2 οργανισμών για εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη. Η υλοποίηση των δοκιμών περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για την τήρηση των κανονισμών ηθικής καθώς και προστασίας δεδομένων.

Σενάρια

Το έργο InLife υλοποιεί και δοκιμάζει 2 σενάρια για σκοπούς εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης:

ICEBERG

Η εφαρμογή ICEBERG είναι ένα Σοβαρό Παίγνιο με ισχυρή σύνδεση με την πραγματικότητα σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παικτών σχετικά με την υπεύθυνη ενεργειακή κατανάλωση και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών. Στον κόσμο του ICEBERG, οι παίκτες ενθαρρύνονται να παίξουν και να μάθουν να φέρονται με οικολογικό τρόπο μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Οι φιλικές προς στο περιβάλλον δράσεις στην καθημερινότητά μας μας επιτρέπουν στο παιχνίδι να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε τον εικονικό μας κόσμο επίσης.

Το παιχνίδι

Το ICEBERG είναι σχεδιασμένο ως ένας συνδυασμός παιχνιδιού RPG (παιχνίδι ρόλων) και στρατηγικής, το οποίο διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο από πάγο. Οι κύριοι χαρακτήρες είναι τα Yetis αλλά συναντούμε και πολλά άλλα ζώα: πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φάλαινες, φώκιες, ψάρια…. Εσύ είσαι ένα Yeti και αλληλεπιδράς με κομμάτια πάγου τα οποία συνθέτουν το παγόβουνο στο οποίο κατοικείς. Προσπάθησε να ανεβάσεις την υγεία και τη φήμη του παγωμένου οικοσυστήματος σου διαχειριζόμενος τους διαθέσιμους πόρους: οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι τα κομμάτια πάγου που παράγονται από τους πιγκουίνους αλλά και άλλα στοιχεία όπως η ενέργεια, ζωτική για την κατασκευή νέων κτηρίων, ή η τροφή, απαραίτητη για τη ζωή των ζώων. Δρώντας στο πραγματικό περιβάλλον, οι κάτοικοι του παγόβουνου συνεισφέρουν είτε στην ενδυνάμωση του παγόβουνου είτε στην καταστροφή του. Σώσε το παγόβουνο σου και μάθε να δρας κατά τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.

 

Aksion

To AKSION είναι ένα παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά με αυτισμό και άλλες σχετικές ειδικές ανάγκες (Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού), με σκοπό να ενισχύσει την κοινωνική ένταξή τους. Υποστηρίζει την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων τόσο σε εικονικές όσο και σε πραγματικές καταστάσεις. Μέσω της εξερεύνησης διαφορετικών περιβαλλόντων εντός του παιχνιδιού όπως το σχολείο, το γυμναστήριο ή το super market, τα παιδιά παρακινούνται να παίξουν στην καθημερινότητα κατά τρόπο διασκεδαστικό και ενθαρρυντικό. Στον κόσμο του AKSION, τα παιδιά με αυτισμό παρακινούνται να παίξουν, να διασκεδάσουν και να χτίσουν κοινωνικές σχέσεις μέσα σε ένα ελκυστικό περιβάλλον.

Το παιχνίδι

Ένα πολύχρωμο διαστημόπλοιο εξερευνά το διάστημα με τους διασκεδαστικούς επιβάτες του. Αποστολή σου είναι να ανακαλύψεις όλους τους πλανήτες και να λύσεις απλές δοκιμασίες με τη βοήθεια των κατοίκων του.
Οδήγησε το διαστημόπλοιο γύρω από τους πλανήτες και ανακάλυψε τον εξερευνητή που κρύβεις μέσα σου! Καθώς εκτελείς τις αποστολές σου γνωρίζεις φίλους, εξωγήινα πλάσματα, επιβάτες, εκπαιδευτές και μέλη της οικογένειας. Η γαλακτική περιπέτεια σου σε περιμένει!

Περιοχές πιλοτικών δοκιμών

1 Valladolid (Spain): Municipal Library “Adolfo Miaja de la Muela” in Valladolid

ICEBERG

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Adolfo Miaja de la Muela” στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας αποτελεί την κύρια βιβλιοθήκη της πόλης. Οι επισκέπτες της απαρτίζονται εξίσου από μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και από πολίτες. Περιλαμβάνει ένα τμήμα για παιδιά, μια βιντεοθήκη, δανειστική υπηρεσία, χώρους ανάγνωσης και σύσκεψης, ένα κέντρο πληροφορικής καθώς και αρχείο εφημερίδων. Στη βιβλιοθήκη οργανώνονται δραστηριότητες για την ενθάρρυνση της ανάγνωσης ενώ γίνεται και διαχείριση των πόρων του ταμείου περιοδικών δημοσιεύσεων CIDES (Centre for Social Information, Documentation and Research) της πόλης του Βαγιαδολίδ.
> find us

2 Athens (Greece): School of Electrical and Computer Engineering in Zografou Campus in Athens

ICEBERG

Η δοκιμή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στην Αθήνα θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή διάφορων ομάδων πανεπιστημιακών φοιτητών. Τα Νέα Κτήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κατασκευάστηκαν το 2009. Λειτουργούν από τις 7:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ. και χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο 800 φοιτητές και 150 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χώρο τις εργάσιμες μέρες. Το σοβαρό παίγνιο ICEBERG θα χρησιμοποιηθεί από όλες τις προαναφερθείσες ομάδες χρηστών, ενθαρρύνοντας ενεργειακά αποδοτικές συμπεριφορές και καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση. find us

3 Les Ulis (France): Association “A.V.A.G.” (Association for Living the Self-Governance)

ICEBERG

Ο Γαλλικός οργανισμός “A.V.A.G.” (Association for Living the Self-Governance) στην περιοχή Les Ulis φιλοξενεί τα παίγνια στο χώρο της βιβλιοθήκης παιχνιδιών, παρακινώντας τη συμμετοχή ομάδων μαθητών του Δημοτικού. Ο οργανισμός επιβεβαιώνει καθημερινά την πρόθεση και τη δυνατότητα του να υποστηρίξει καινοτόμες προσπάθειες και να ενισχύσει κοινωνικοπολιτισμικές δραστηριότητες. Έτσι, στοχεύει στη διευκόλυνση δημιουργίας δεσμών μεταξύ οικογενειών και ατόμων. Ο οργανισμός εργάζεται καθημερινά στην καρδιά των γειτονιών με παιδιά και τις οικογένειες τους, εφήβους και ενήλικες, δημοτικές δομές, σχολεία, δομές ψυχαγωγίας και άλλους οργανισμούς.
> find us

4 Athens (Greece): Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

AKSION

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ιδρύθηκε το 1996 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την οργάνωση προγραμμάτων και δράσεων για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με ειδικές ανάγκες (αυτισμό και διαταραχές μάθησης), στοχεύοντας στην ψυχολογική και κοινωνική τους εξέλιξη προς την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία με ίσες ευκαιρίες.
find us